نام شیطان چیست؟

18:14 1400/10/04 - یوری بویکا

نام شیطان چیست؟

نام اصلى ابليس ، حارث بوده است كه به دليل عبادت طولانى ، او را عزازيل ، يعنى عزیز خدا، خطاب مى‌كردند. وى پس از عُجب(غرور و تکبر) ، ابليس ناميده شد و پس از امتناع از سجده و رانده شدن از درگاه الهى ، شيطان نام گرفت.

بیشتر مفسران او را از جنیان دانسته و اندکی نیز او را فرشته‌ شمرده‌ اند
شیخ صدوق به سند صحیح از جمیل بن دراج روایت کرده است که او گفت من از حضرت صادق (علیه السلام) پرسیدم که ابلیس آیا از ملائکه بود یا در سماوات متولی کاری بود؟

حضرت در جواب فرمودند که نه او از ملائکه بود و نه در آسمان ها متولی کاری. او از جن بود و در آسمان با ملائکه به سر می برد و در میان فرشتگان به عبادت خدا مشغول بود و فرشتگان می پنداشتند او از خودشان است.

از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که در ابتدا ابلیس از هفت آسمان بالا می رفت و به سخنان فرشتگان گوش می داد. با تولد حضرت عیسی (علیه السلام) از رفتن به سه آسمان منع شد. پس از تولد پیامبر (صلی الله علیه و آله) ، ابلیس از رفتن به همه آسمان ها منع شد.

روایت شده است که صبح آن شبی که پیامبر به معراج تشریف بردند و همه جا را دیدند ، شیطان خدمت پیامبر آمد و گفت : یا رسول الله❗️ شب گذشته که به معراج تشریف بردید ، در آسمان چهارم ، طرف چپ بیت المعمور منبری بود ، شکسته و سوخته ، آیا آن منبر را شناختی؟

حضرت فرمودند : خیر ، آن منبر متعلق به کیست؟ شیطان عرض کرد: 

آن منبر من بود ، بالای آن می‌نشستم و ملائکه پای منبرم نشسته و من آنها را موعظه می‌کردم ، ملائکه از عبادت و بندگی من تعجب می‌کردند. وقتی که تسبیح از دستم می‌افتاد، چندین هزار ملک برخواسته تسبیح را می‌بوسیدند و به دست من می‌دادند. 

اعتقاد من این بود که خداوند مخلوقی برتر از من خلق نفرموده است. اما این امر بر عکس شد و رانده درگاه الهی شدم 

حضرت علی (علیه السلام) می فرماید:  

از کار خدا درباره ابلیس پند گیرید که کردار دراز مدت او را تباه و کوشش فراوانش را بر باد داد و این به سبب لحظه ای تکبر و سرکشی بود.

در قیامت که دوزخیان گناه خود را برگردن شیطان می اندازند و شیطان به آنها می گوید: خداوند به شما وعده حق داد و من به شما وعده (باطل) دادم ، و تخلّف کردم❗️

 من بر شما تسلّطی نداشتم ، جز اینکه دعوتتان کردم و شما دعوت مرا پذیرفتید! بنابراین، مرا سرزنش نکنید خود را سرزنش کنید❗️ نه من فریادرس شما هستم ، و نه شما فریادرس من❗️ 

(آیه۲۲ سوره ابراهیم)

منابع:
منتهی الآمال، ص 46؛ امالی شیخ صدوق، ص 285
وسائل الشیعه، ج15، ص 372.

نقل شده از کانال تلگرامی داستان و سخن بزرگان به نشانی dastangram@

اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّل فَرَجَهُم وَالعَن اَعدَائَهُم اَجمَعین