حجتالاسلام و المسلمین ادیب یزدی، درباره سادهزیستی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و ماجرای خطبه فدکیه توضیحاتی ارائه کرد.
امشب شب شهادت بانوی دو عالم است. حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در نزد خدا و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) از شأن و منزلت بالایی برخوردارند؛ تا جایی که پیامبر (صلی الله علیه و آله) درباره ایشان فرمودند: «خداوند به خاطر تو خشمگین میشود و به خاطر رضای تو راضی.» و در جایی دیگر فرمودند: «فاطمه پاره وجود من است، هرکس او را به خشم آورد من را به خشم آورده است.»
شناخت زندگی معصومین (علیهماالسلام) به عنوان برگزیدگان خداوند و الگوهای شایسته برای پیروی مؤمنان، اهمیت بسیاری دارد. در این میان بررسی سبک زندگی امام علی (علیه السلام) و حضرت فاطمه (سلام الله علیها) به عنوان الگوهای برتر مسلمانان نیز همیشه مورد توجه پیروانشان قرار گرفته است.
به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت فاطمه (سلام الله علیها)، درباره سبک زندگی این بانوی بزرگوار با حجت الاسلام و المسلمین مرتضی ادیب یزدی گفتگو کردیم که در ادامه آن را میخوانید:
حاج آقا ادیب یزدی؛ دنیا در نظر حضرت زهرا (سلام الله علیها) چگونه بود؟
حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) اهل دنیا نبودند؛ خدای منان به نور ایشان خطاب فرمود که فاطمه جان شما در دنیا خوشی نخواهید دید و یک نفس برای شما شادی نخواهد بود و جز ناراحتی و امتحانهای سهمگین چیز دیگری نیست. ولی ایشان برای این که توفیق عبادت پروردگار عالمیان در دنیا و زیارت چهره نورانی پیامبر و چهره نورانی همسرشان امیرمؤمنان نصیبش بشود، به این دنیا گام گذاشت. بنا براین هیچ محبتی در دنیا در دل ایشان نبود و در سرتاسر عمرش حتی یک بار هم با گوشه چشمی به دنیا، زیباییها و تجملات و جاذبههای دنیوی توجه نفرمود.
این اتفاق را به وضوح در قضیه فدک هم می بینیم؟
بله؛ زمانی که پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله) از ناحیه پروردگار مامور شدند که باغ فدک را به ایشان واگذار کنند حضرت صدیقه فرمودند من فدک را میخواهم چه کنم؟ ولی رسول خدا فرمودند که خدای تعالی امر فرموده (وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّهُ) حق نزدیکانت را بده و جناب جبرئیل از طرف حضرت حق به من امر کرد که باغ فدک را به شما واگذار کنم. در عین حال حضرت زهرا استنکاف میفرمودند از اینکه فدک را بپذیرند، ولی به هر صورت رسول خدا وقتی فرمودند این امر خدای تعالی است حضرت زهرا (سلام الله علیها) قبول کردند که فعلا فدک در قباله مالکیت ایشان باشد.
خطبه فدکیه مجموعهای از معارف در زمینه خداشناسی، معادشناسی، نبوت و بعثت پیامبر است. کمی درباره چگونگی و دلایل ایراد آن از طرف حضرت فاطمه بفرمایید.
خُطبه فدکیه یا خطبة لُمَّة سخنرانی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در مسجد النبی که در اعتراض به غصب فدک ایراد شد. ابوبکر پس از رسیدن به خلافت با انتساب روایتی به پیامبر (صلی الله علیه و آله) مبنی بر اینکه پیامبران از خود ارث نمیگذارند، دهکده فدک را که پیامبر (صلی الله علیه و آله) به فاطمه (سلام الله علیها) بخشیده بود، به نفع خلافت مصادره کرد. فاطمه (سلام الله علیها) پس از بیثمر بودن دادخواهیاش به مسجد پیامبر رفت و خطبهای ایراد کرد که به خطبه فدکیه مشهور شد. او در این خطبه بر مالکیتش درباره فدک تصریح کرد. همچنین به دفاع از حق علی (علیه السلام) درباره خلافت پرداخت و مسلمانان را به خاطر سکوت در مقابل ستم به اهل بیت (علیهماالسلام) سرزنش کرد.
کمی درباره سادگی زندگی حضرت زهرا (سلام الله علیها) و امام علی (علیه السلام) بگویید.
حضرت زهرا (سلام الله علیها) در کنار امام علی (علیه السلام) زندگی بسیار سادهای داشتند. خانهای که ایشان در آن زندگی میکردند خانهای بسیار محقر و کوچک و وسعت آن بسیار کم بود که دو اتاق کوچک ویک حیاط کوچک داشت. آن خانه با گل خام درست شده بود یعنی یک خشت پخته شده و یک آجر در آن بنا به کار نرفته بود. پیغمبر اکرم خانه را خریدند و به دختر بزرگوارشان حضرت زهرا (سلام الله علیها) واگذار کردند.
ما امروز چگونه میتوانیم از ساده زیستی آن حضرت الگو بگیریم؟
سادگی زندگی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) حیرت آور است؛ زیرا انسانهای معمولی و حتی انسانهایی که فقیر هستند در چنین خانهای امکان ندارد که بتوانند زندگانی کنند؛ حال آنکه با وجود این زندگی ساده، این خانه کانون عواطف، انوار، توجه پروردگار عالمیان و سکان سماوات و اهالی زمین بود. خوب است که این سادهزیستی زندگی حضرت زهرا مخصوصاً امروز که ملت شریف ما در فشارهای اقتصادی به سر میبرند را مورد توجه و بهعنوان کلاس درسمان قرار دهیم و از ایشان یاد بگیریم که شرایط زندگی و کشور را به آنچه که اولیای خدا از ما میطلبند تطبیق دهیم و دست از اسراف و زیاده خواهی برداریم. متأسفانه کشورمان در جهت مصرفگرایی بسیار قدم رداشته است. در مصرف برق، آب، بنزین و حاملهای انرژی به شدت اسراف میکنیم که همین عامل باعث میشود بسیاری از منحنیهای درآمدی کشور و تولیدات کشور به نتیجه نرسد و نتوانیم جمعیت را اقناع کنیم.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَّ عَلی آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیتَ عَلی اِبراهیمَ وَ عَلی آلِ اِبراهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَّجِیدٌ.
اَللهُمَّ بَارِک عَلی مُحَمَّدٍ وَّ عَلی آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا بَارَکتَ عَلی اِبراهیمَ وَ عَلی آلِ اِبراهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَّجِیدٌ.
خداوندا بر محمد و آل محمد درود فرست، همان گونه که بر ابراهیم و آل ابراهیم درود فرستادی، راستی که تو ستوده شده و بزرگواری.
خداوندا بر محمد و آل محمد برکت نازل فرما، همان گونه که بر ابراهیم و آل ابراهیم برکت نازل فرمودی، به راستی که تو ستوده شده و بزرگواری.