قاعده کلی در نذر این است تا زمانی که امکان عمل به نذر وجود داشته باشد، «تغییر» و «ترک» نذر جایز نیست؛ چون جمله صحیح شرعی را خوانده است و عمل به آن بر او واجب شده است و تا زمانی که می‌تواند به همان صورت عمل کند، باید انجام دهد.

حجت الاسلام والمسلمین وحیدپور از کارشناسان رسانه‌ای احکام به بیان «احکام عزاداری» برای محرم ۱۴۰۰ پرداخته است.

بسم الله الرحمن الرحیم

بسیاری از سوالات مربوط به نذر است و کسانی فکر می‌کنند که امکان عمل به نذر نیست و به دنبال تغییر آن هستند.

 

 یکی از سؤالات این است:

آیا کسی که نذر کرده مثلا ۵۰۰ غذا در محرم بدهد، آیا با شرایط فعلی امکان دارد؟

که در پاسخ می‌گوییم بله؛ با رعایت موازین بهداشتی طبخ غذا انجام می‌دهد و در ظرف‌های یک بار مصرف ریخته و مطابق با نذر، عمل نماید.

این شخص وقتی می‌تواند عمل به نذر کند، باید مطابق با همان نذر عمل نماید و نمی‌تواند مثلا پول آن را به فقرا بدهد.

 سؤال دیگر این است:

با توجه به ممنوعیت پخت غذا، آیا می‌توانیم مواد اولیه (برنج، گوشت، مرغ و ...) و نپخته آن را به فقیر بدهیم؟

پاسخ آن منفی است؛ ما نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم؛ چون تا زمانی که امکان عمل به نذر وجود داشته باشد و با رعایت موازین بهداشتی، باید مطابق با نذری که کرده ایم، آن را عمل کنیم.

 

اگر کسی نذر کرده که مواد اطعام را به فقیر یا عزاداران بدهد، می‌تواند این کار را انجام دهد؛ اما وقتی نذر اطعام کرده، باید مطابق با نذر، مواد را پخته و آن را پخش نماید.

 

 سوال دیگری که مطرح می‌کنند، این است:

«در شرایط فعلی به جای نذر هر ساله ایام محرم، پول آن را محاسبه کنیم و به خیریه هدیه می‌کنیم»

جواب این است که خیر؛ کمک به فقرا جای خود را دارد و انفاق و احسان باید انجام شود؛ اما اطعام و عمل نذر اگر با صیغه خاص باشد، عمل به آن واجب است و انفاق به فقرا، جای عمل به نذر را نمی‌گیرد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یااَباعَبْدِاللَّهِ وَعَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللَّهِ [اَبَداً] ما بَقیتُ وَبَقِىَ اللَّیْلُ وَالنَّهارُ وَلاجَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنّى لِزِیارَتِکُمْ اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ