نکاتی برای اینکه سالم پیر شوید

09:34 1400/04/25 - یوری بویکا

طول عمر و کیفیت زندگی ما تا حدود زیادی در کنترل ماست و همه‌ ما باید قدم‌هایی برای سالم پیر شدن برداریم.

پیری یک فرایند طبیعی است که خیلی از ما دوست داریم آن را متوقف کنیم یا دست‌کم سرعتش را بگیریم! واقعیت هم این است که می‌توانیم. هرچند ۳۰ درصد از پیری به ژنتیک گره خورده است، اما ۷۰ درصد بقیه در دست‌های ماست و به سبک زندگی ما ربط دارد. اگر تمرکزمان را روی سالم پیر شدن بگذاریم، درست است که نمی‌توانیم زمان را متوقف کنیم، اما می‌توانیم آهسته تر پیر شویم.

عوامل قابل کنترلی وجود دارند که در فرایند پیری نقش بازی می‌کنند و همگی آنها به یک اندازه مهم و به هم مرتبط‌ هستند. بهبود و تقویت یکی از این عوامل بر دیگر عوامل نیز اثر خواهد گذاشت؛ بنابراین توصیه می‌کنیم رویکرد همه‌جانبه‌ای در پیش بگیرید و آگاهانه روی تمام این عوامل کار کنید.

تغذیه سالم
یک رژیم غذایی سالم اولین چیزی است که اگر می‌خواهید سالم پیر شوید باید به آن اهمیت بدهید. کلید یک رژیم غذایی سالم، مصرف غذا‌هایی است که ارزش غذایی دارند. این غذا‌ها که سرشار از مواد مغذی‌اند، نسبتا کم کالری هستند، از جمله سبزیجات، غلات کامل، گوشت کم‌چربی، حبوبات و مغزها. یک رژیم غذایی متعادل که سرشار از پروتئین و چربی‌های سالم و کربوهیدرات‌های تصفیه نشده است می‌تواند انرژی بیشتری به شما بدهد. مهم‌ترین ماده مغذی از جهت سالم پیر شدن، پروتئین است و هر چه سنتان بالاتر برود به پروتئین بیشتری نیاز خواهید داشت. همچنین شما باید طی روز، پنج تا هفت وعده کوچک‌تر، اما متعادل بخورید.

فعالیت بدنی
هر چه از سنین پایین‌تر ورزش منظم را شروع کنید، در سال‌های بعدی راحت‌تر برایتان تبدیل به یک عادت خواهد شد، اما برای شروع ورزش هیچ‌وقت دیر نیست. همه‌ی ما به تمرینات قدرتی و هوازی نیاز داریم تا دوران پیری سالمی داشته باشیم. هر فعالیت بدنی که بتوانید انجام دهید مهم و مفید است: پیاده‌روی روزانه، استفاده از پله‌ها به جای آسانسور و پارک کردن اتومبیل دورتر از مقصد. بدن ما برای تحرک خلق شده است. ورزش باعث می‌شود وزن متعادل‌تر، مفاصل سالم‌تر، کلسترول پایین‌تر و دوپامین و سروتونین بیشتری داشته باشیم و درنتیجه حالمان خوب‌تر باشد.

ساختار بدنی
ساختار بدنی شما یا همان نسبت عضله به چربی، ارتباط نزدیکی با فعالیت بدنی‌تان دارد. هر چه سنتان بالاتر می‌رود، توانایی‌تان برای حفظ عضله و چربی سوزی که هر دو رمز سلامتی‌اند کمتر می‌شود. هر دهه از عمر، ده درصد از توده عضلانی‌تان کم می‌کند؛ بنابراین وقتی به هفتاد سالگی می‌رسید، نسبت به سی سالگی‌تان چهل درصد کمتر عضله دارید و این قابل پیشگیری است. یک ساختار بدنی درست و قوی، هم کیفیت زندگی را بالاتر می‌برد و هم کمیت آن را و این موهبت با فعالیت بدنی دست‌یافتنی است.

فعالیت ذهنی
روزی که در آن چیزی یاد نگیرید، پیرتر خواهید شد. هرگز دست از یادگرفتن نکشید، زیرا کنجکاوی، قدرتمندترین ابزار برای تقویت مغز و حفظ سلامت آن است. زبان دیگری یا سرگرمی جدیدی یاد بگیرید، مسیر‌های رفت و آمدتان را تغییر دهید و موضوعات جالب و جدید مطالعه کنید. شاید باور نکنید، اما حتی فعالیت ساده‌ای مانند رفتن به یک مقصد از مسیری جدید می‌تواند مغزتان را در حال یاد گرفتن نگه دارد. ارتباط ذهن و بدن، قوی است و همه‌ی ما دوست داریم با وارد شدن به دوران سالمندی، ذهنمان همچنان جوان و پویا باشد تا کیفیت زندگیمان حفظ شود.

مصرف مکمل در صورت نیاز
هرچند امروزه انتخابهای غذایی سالم زیادی پیش روی ماست، اما انتخابهای ناسالم غذایی نیز فراوان‌اند و ما اغلب سراغ غذا‌هایی می‌رویم که به سلامتی ما آسیب می‌زنند. مصرف مکمل‌های غذایی با نظر پزشک برای سالم پیر شدن گاهی یک ضرورت است. مهم‌ترین مکمل‌ها عبارت هستند از:

یک رژیم غذایی سالم اولین چیزی است که اگر می‌خواهید سالم پیر شوید باید به آن اهمیت بدهید. کلید یک رژیم غذایی سالم، مصرف غذا‌هایی است که ارزش غذایی دارند. این غذا‌ها که سرشار از مواد مغذی‌اند، نسبتاً کم کالری هستند، از جمله سبزیجات، غلات کامل، گوشت کم‌چربی، حبوبات و مغز‌ها. پروتئین: پروتئین وی به صورت شِیک همراه صبحانه. فیبر: مصرف فیبر‌های غذایی عمرتان را طولانی می‌کند و سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند روزانه ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف کنیم.. کلسیم: یکی از قدرتمندترین دشمنان یک پیری سالم، پوکی استخوان است که باید با کلسیم با آن بجنگیم.. مولتی‌ویتامین: مکمل مولتی‌ویتامین، آنتی‌اکسیدان‌های خوبی به بدن می‌رساند که با اکسیداسیون و رادیکال‌های آزاد در بدن که موجب پیری می‌شوند مبارزه می‌کنند.

معاشرت‌های اجتماعی
مطالعات زیادی، اهمیت ارتباطات اجتماعی با سلامتی و تندرستی در سال‌های بالاتر زندگی را نشان داده‌اند. داشتن شبکه‌ای از دوستان که به شما انگیزه‌ زندگی بدهد و روحتان را تغذیه کند چیزی است که نباید آن را دست‌کم بگیرید. ما انسان‌ها نیاز داریم هدف و انگیزه‌ای داشته باشیم پس تنها نمانید؛ در کار‌های خیرخواهانه داوطلب شوید، عضو گروه‌های اجتماعی شوید و با ارتباطات و معاشرت‌های اجتماعی خودتان را سرگرم کنید.

منبع: تبیان