ماجرای خرید و فروش حواله از آن دست مباحثی است که همچنان جواب مشخصی برایش ارائه نشده است. این روزها حواله ایران‌خودرو و سایپا در بازار خرید و فروش می شود در حالی که برخی می‌گویند این کار غیرقانونی است.

اگر چه بازار خرید و فروش حواله‌های ایران‌خودرو و سایپا در بازار خودرو گرم است اما گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره مجاز بودن یا غیرقانونی بودن این کار مطرح می شود. برخی از کارشناسان معتقدند که خرید و فروش حواله اساسا کار اشتباه و غیرقانونی است. و برخی درگیر این خرید و فروش‌ها هستند. مهمترین سوال این است که افرادی که اقدام به خرید و فروش حواله کردند با چه قانونی رو به رو خواهند شد. آیا معامله و خرید و فروش حواله‌ها برایشان دردسرساز خواهد شد؟برخی کارشناسان قیمت این حواله‌‌ها را ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان برآورد می‌کنند.

کافی است سری به یکی از موتورهای جست‌وجو  فضای مجازی بزنید تا با جست و جوی کوچکی  تبلیغاتی در مورد خرید و فروش حواله‌ خودروهای کارخانه‌ای منتشر می‌شود. در این آگهی‌ها نوع خودرو و قیمت آنها بر اساس مدل خودرو ذکر شده است.

با این وجود چندی پیش  حمیدرضا حیدری، رئیس انجمن نمایشگاه‌داران مشهد نیز چندی پیش در این مورد به تجارت‌نیوز گفته بود: معامله حواله خودرو غیرقانونی نیست. حواله‌ها مانند سهمیه نیستند و آزادند. افراد می‌توانند آنها را داد و ستد کنند و منع قانونی ندارند.

این در حالی است که چند ماه بعد از آنمعاون اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کرد که اگر دفترخانه‌ای اقدام به این خرید و فروش کند، با آن طبق قانون برخورد می‌شود.

با وجود این، پیگیری‌ از شرکت‌های خودروسازی مشخص کرد که معامله حواله خودرو منع قانونی خاصی ندارد و به دلیل حذف سندهای رهنی توسط شرکت‌های خودروسازی افرادی در بازار آزاد و فضاهای مجازی این در حال خرید و فروش این حواله‌ها هستند.

خرید و فروش پر دردسر

این روزها خرید و فروش حواله قانونی است و منعی ندارد. این را یک وکیل پایه یک دادگستری می گوید و ادامه می‌دهد: اما در این معاملات ممکن است طرفین یکدیگر را دچار مشکلاتی کنند.

پیش از این بازار حواله فروشی بسیار داغ بود، چراکه خرید ماشین دردسرهای زمان حال را نداشت و هر فرد با اندکی پس انداز می توانست یا در بازار آزاد یا در کارخانه خودرو بخرد. برای خرید حواله گشت و گذاری در فضای مجازی کافی است. افرادی که در گذشته اقدام به پیش خرید خودرو کرده اند به دلیل از خرید خودرو منصرف شده اند و حالا با دریافت سود حواله خرید را به فرد دیگری منتقل می کنند.

اما ما مروری کوتاه بر تجربه معامله‌گران حواله خودرو این نتیجه به دست می‌آید که این اقدام چندان بی دردسر و بی حاشیه نیست.. افرادی که برای خرید حواله اقدام می کنند باید مبلغی را به عنوان سود به فرد فروشنده بدهند که اصولا این مبلغ متغیر است  و تفاوتی بین فروشنده و خریدار خواهد بود. حال که این بین ممکن است برخی طمع کنند و مبلغ زیادی از فرد خریدار بگیرند.

از طرفی به دلیل افزایش قیمت محصولات درب کارخانه، برای افراد دیگر نمی صرفد که حواله بخرند چرا که اینگونه قیمت خودرو دریافتی درب کارخانه از قیمت بازار آزاد بیشتر خواهد شد. اگر سری به سایت‌های نیازمندی آنلاین بزنیم با انبوهی از آگهی‌ها با مضمون «فروش حواله خودرو» مواجه می‌شویم؛ این در حالی است که ایران خودرو و سایپا هر دو اعلام کرده‌اند هرگونه خرید و فروش حواله خودرو‌های طرح فروش ویژه ممنوع است.

محمدعلی ابراهیمی، در این معاملات فرد خریدار حواله خودرو را تحویل نمی‌گیرد زیرا سندی به نام خریدار زده نمی‌شود. احتمال این وجود دارد که فرد فروشنده حواله، بعد از دریافت خودرو، آن را تحویل خریدار حواله ندهد. در این مورد طرفین معامله باید به دادگاه مراجعه کنند.

او در مورد صحبت معاون اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور توضیح داد: این صحبت‌ها درون سازمانی است و هنوز به تصویب مجلس و تبدیل آن به قانون نرسیده است.

بورس خبر ایرانیان

منبع: نورنیوز

اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّـل فَـرَجَهُم